تبلیغات

خواص میوه ها و سبزیجات مختلف - خواص شلغم
خواص میوه ها و سبزیجات مختلف

خواص شلغم

شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنی اش ارزنده است، بلكه از حیث سایر ویژگی های غیر غذایی هم سرآمد بوده و در زمره سبزی های مهم شمرده می شود.
علاوه برپیازسبزی های لیفی (گیاهان سبز) نیز عوامل عمده پیشگیری از سرطان به شمار می آیند. زیرا آنها همانند كلم پیچ و سایر گیاهان چلیپایی طبق تحقیقات آزمایشگاهی از مواد برخوردارند كه رشد سرطان را در جانوران متوقف می سازند. همچنین شلغم روغنی (منداب) كه شلغمی بزرگ و زرد رنگ است، دارای مواد ضد سرطانی است.
نكات مفید:
شلغم یكی از بقولات بسیار قوی و مغذی است كه به سبب دارا بودن ده درصد مواد قندی و سرشار بودن از املاح مفیدی مانند كلسیم و منیزیم جزو مواد غذایی بسیار با ارزش به حساب می آید.
شلغم یكی از پاك كننده ها و سازنده های خون بوده و چنان كه گفته شد، املاح كلسیم و منیزیم موجود در آن موجب جلوگیری از ابتلا به بیماری های خطرناكی مانند سرطان می شود.
هم چنین شورة محتوی در آن باعث تصفیه خون و دفاع بدن در برابر بیماری های عفونی است.
پتاسیم موجود در شلغم، چربی را خنثی می كند و آرسنیك آن در تشكیل گویچه های سفید و قرمز خون دخالت مستقیم دارد. از طرف دیگر فسفر موجود در شلغم، موجب تقویت یاخته های عصبی می شود.
باید دانست كه لازم است از برگ شلغم خواه به صورت پخته یا خام در سوپ یا سالاد و یا خوارك های دیگر استفاده شود. نه تنها در برگ شلغم مقدار زیادی كلسیم وجود دارد بلكه علاوه بر آن، این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن و مس نیز هست كه سبب ازدیاد خون و به ویژه هموگلوبین می شود. به هر اندازه رنگ برگ شلغم تیره تر باشد، ید بیشتری در آن هست. همچنین وجود ویتامین آ، ب و ث در برگ و ریشه آن، به خوبی نشانگر نقش مؤثر و مهم آن در حفظ تعادل عصبی و به خصوص در تعادل تغذیه آن مؤثر است.
دكتر برتوله ثابت كرده است كه عصاره شلغم، حل و دفع سنگ های كلیوی را به علت خاصیت حل كنندگی كه بر روی اسید اوریك دارد، تسهیل می كند.
شلغم اثر مفید و مؤثری در درمان بیماری های دستگاه تنفسی دارد. برای این منظور از آش و سوپ آن استفاده می شود. همین طور می توان عصاره آن را به دست آورد. برای این كار شلغم را با شكر سرخ به وزن مساوی در كمی آب می ریزند و به ملایمت حرارت می دهند. طریقه دیگر آن است كه وسط شلغم بزرگی را خالی كرده و سكر سرخ را درون آن می ریزید و پر می كنند و می پزند. شكل سوم نیز آن است كه شلغم را به حلقه های گرد بریده و پیاز را نیز به همین شكل در می آورند سپس طبقات شلغم و پیاز را در ظرف گردی بر روی حرارت می گذارند و هنگامی كه گرم می شود به تدریج شربت آن جدا می شود. این شربت برای درمان سرماخوردگی و گلودرد بسیار نافع است و از آن می توان به عنوان غرغره نیز استفاده كرد كه در موارد گلودرد به كار برده می شود.
دردمل، كورك و هر نوع كانون التهابی و تورمی یا چركی از ضماد شلغم پخته استفاده شده و بر روی موضع می گذارند.
ترب سیاه هم كلیه خواص شلغم را دارا بوده و حتی در برخی مواقع غنی تر هم هست. بهتر آن است كه ترب سیاه و شلغم خام را رنده كرده و به شكل خام میل كنند تا از خواص آنها به طور كامل بهره گیرند
می توان از این دو با سبزی های دیگر نیز به صورت سالاد استفاده كرد.
شلغم ویتامینهای «آ» و «ب» و «ث» و عناصری مانند فسفر، كلسیم، گوگرد، منیزیم و ید دارد.
شلغم حاوی نشاسته و پروتئین و سلولز است و به این سبب نیروزا می باشد.
شلغم برای بیماران مبتلا به بیماری قند مفید است و از خام آن می توان به عنوان انسولین گیاهی استفاده كرد. شلغم خاصیت میكروب كشی و ضد ویروسی دارد. سرفه های خشك را درمان می كند، خلط آور است، در پیشگیری و درمان سرماخوردگی بسیار مفید است، مقاومت بدن را افزایش می دهد.
در فصل زمستان شلغم بخورید ، تا در همه سال در برابر بیماریها بیمه شوید.




طبقه بندی: خواص شلغم، 
برچسب ها: خواص شلغم،  


نوشته شده در تاریخ پنجشنبه 7 خرداد 1388 توسط حسین راشدی


درباره وبلاگ
جستجو
آرشیو مطالب
موضوعات
نویسندگان
آخرین مطالب
پیوند ها
ابر برچسب ها
آمار سایت